Każda kuchnia cechuje się własnymi tradycjami, zwyczajami oraz czynnościami, które wykonuje się z największą starannością. W tym i kuchnia polska. Niestety, nie każdy ojczysty Polak zna się na kuchni narodowej chociaż w pięćdziesięciu procentach. Dla dużej grupy z nas kuchnia staropolska jest dosyć skąpa i prosta. Większości z nas kojarzy się wyłącznie z pierogami (które są niesłychanie cenione na całym globie), schaboszczakom, mizerią i kartoflami. Nic bardziej błędnego. Pierogi uznaje się za lokalne, przede wszystkim z powodu serwowania ich na terenach kraju. Lecz nie bez powodu jedna z odmian pierogów nosi nazwę ruskie. Według historyków i znawców kuchni polskiej, pierogi zostały niegdyś sprowadzone ze Wschodu – przypuszczalnie z Rusi. Mimo to oraz tak w Europie czy w Stanach Zjednoczonych są one jednoczone najczęściej z Polską. Wolno dostać je w wyjątkowych lokalnych sklepach w Stanach Zjednoczonych. Być może Polacy znają doskonale smak standardowych pierogów ruskich czy także jakichkolwiek innych, ale gdy mamy je na co dzień na naszych stolikach ciężko jest nam docenić ich wartość. W ostateczności to jedynie jedzenie. Mimo to dla niektórych z nas to jest aż jedzenie. Szczególnie dla entuzjastów i degustatorów, którzy przez pełne życie wypróbowali setki najróżniejszych potraw, reprezentatywnych dla różnych części Europy lub świata. Skoncentrujmy się jednakże ponownie na charakterystyce kuchni polskiej. Wszystkie artykuły i składniki używane przez wieki poprzez polskie kury domowe tak w samej rzeczy niewiele się zmieniły. Nie mamy tu na myśli technologie jaką są wytwarzane – na przykład jogurty.
Zobacz film