Chcesz wiedzieć, jakim sposobem zrobić prawdziwą włoską pizzę? Najlepszym sposobem jest zaznajomienie się z szefami kuchni z najlepszych pizzerii w Rzymie. Jeśli niemniej jednak nie zamierzasz być w Rzymie, najbliższą najlepszą alternatywą jest zapoznanie się z tym tekstem. Najistotniejszą częścią jest przygotowanie włoskiej ciasta do pizzy! Ciasto we włoskiej pizzy jest czymś więcej, aniżeli tylko jej podstawą -jest tym, co przynosi pizzy jej strukturę, łączy smaki oraz – jeżeli przyzwoicie zrobione – może sprawić, że poczujesz się jakbyś w istocie trafił do Włoch.
restauracja w Krakowie
Jednak po pierwsze: odrobinę o pizzy we Włoszech …
Sztampowa pizza margherita pochodzi z Neapolu. Pomimo tego, że stała się najpopularniejszym włoskim jedzeniem kultowym za granicą, pizza oraz Włochy nie zawsze były synonimem. Na początku wykorzystywano zasadę – im prostsza pizza, tym lepiej: klasyczna pizza napoletana była tylko ciastem z sosem pomidorowym, dodatkiem oregano lub ewentualnie bazylii, do tego trochę czosnku, soli oraz oliwy z oliwek.
Naturalnie, włoskie jedzenie jest wybitnie regionalne, też jeżeli chodzi o pizze. Jedna zasada jednakże jest wszędzie taka sama: każda autentyczna włoska pizzeria ma być zawsze przyrządzana w piecu opalanym drewnem, w rzeczywistości pizzeria bez takowego nie powinna się nawet zgodnie z prawem nazywać się pizzerią!
Czym cechuje się włoska pizza?
Podobnie jak reszta włoskiego jedzenia, włoska pizzeria jest perfekcyjna oraz najbardziej autentyczna – kiedy jest świeża, obejmuje lokalne składniki.
Co jest wymagane prócz pieca, aby zrobić włoską pizzę?
• 600 ml ciepłej wody,
• 1 kg mąki,
• 2,5 – 3 łyżki (25 gramów) rześkich drożdży bądź 2 łyżeczki (7-8 gramów) suszonych drożdży,
• 6 łyżek oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia,
• 1,5 łyżeczki soli,
• 2 łyżeczki cukru – to wszystko na ciasto.
W następnej kolejności pora na ulubione dodatki, choć można trzymać się też wyżej wymienionej klasyki. Najodpowiedniej również gotową pizzę dostarczyć typowo po włosku – innymi słowy przystroić kilkoma liśćmi bazylii oraz absolutnie nie dawać do tego jakiegokolwiek sosu, jedynym „sosem” we włoskiej pizzy winna być oliwa z oliwek, ogromnej jakości.