Kawa – skąd jest oraz kiedy zaczęto ją pić?
Historia kawy rozpoczyna się zapewne w Etiopii, gdzie już w I tysiącleciu przed erą, tamtejsi autochtoni znali oraz użytkowali owoce kawowca. Jednakże wtedy nie spożywano jeszcze kawy w takiej postaci, jaką znamy teraz, czyli pijąc i delektując się jej wonnością. Tamtejsi ludzie gotowali owoce kawowca oraz mieszali je z solą i masłem, a samych owoców nie uprawiano umyślnie w praktycznych celach, tylko zbierano z jej naturalnego punktu powstawania. Dużo stuleci w następnej kolejności, najpewniej w XIV wieku arabscy kupcy przywieźli ziarna kawowca do Jemenu, w jakim miejscu pozostała wypracowana pierwsza metoda gwarantująca przygotowanie nasion w taki sposób, aby można było zdobyć z nich napój w postaci kawy. Od tego czasu wiedza o kawie zaczęła rozprzestrzeniać się w globie, a w takim razie jej ziarna wędrowały powoli zaczynając od Bliskiego Wschodu, w następnej kolejności dostając się do Europy, a również Ameryki. Kawa stawała się w takim razie coraz to bardziej pożądanym trunkiem, osiągając coraz bardziej na popularności oraz przechodząc różnorodne modyfikacje, by zdobyć różnorodne postacie i smaki, jakie znamy dzisiaj. W dzisiejszych czasach większość spożywanych towarów jest dla nas niezwykle łatwo dostępna, przez co wydaje się, że ich przygotowanie, czy wyprodukowanie nie wymaga dużego trudu. ciekawe informacje o kawie Gdy coś się kończy, od razu udajemy się do sklepu, gdzie z całą pewnością nie zabraknie tego, co potrzebujemy, a jeśli nawet, to są to wybitnie sporadyczne przypadki. Toteż też tak pożądana przez nas kawa, bez której istnienia praktycznie nie wyobrażamy sobie życia, pożąda szczególnej troski w czasie procesu jej uprawiania, a również stosownego przetwarzania oraz przygotowywania.
Zobacz film